Begeistret miljøminister Sundtoft på Superspeed: – Skriver historie!

IMG_4439

Her trykker miljøminister Tine Sundtoft på knappen på Superspeed, og sender Color Line inn i en grønnere fremtid.

                                                                                                                                                                                             Spesielt strømanlegg på Color Lines ferje gir:
* mindre støy  * storgevinst for miljøet  * renere luft i Kristiansand

– Color Line og Kristiansand skriver historie som pionerer i Norge på bruk av landstrøm i stedet for dieselgeneratorer. Det er et nytt og viktig kapittel i den maritime historieboka. Det er viktig for Norge, for Sørlandet og for Kristiansand, erklærer klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Investert 12 millioner
Det som fikk henne til å ta fram de store ordene mandag 17. november, var omlegging til strøm på danskeferja Superspeed.

Color Line, fremtredende medlem av næringsklynga Arena Usus, har investert 12 millioner kroner i ombygging av ferja og installasjoner på land for å koble skipet til strøm når det ligger til kai.

IMG_4462Tidligere har det vært nødvendig å ha motorer i gang for at skipet skal ha strøm ved landligge fra eget kraftverk om bord. Heretter skal det såkalte landstrømanlegget forsyne ferja med en solid ladning på 11.000 volt. Superspeed bruker strøm tilsvarende forbruket til flere hundre husstander til belysning, varme og ventilasjon.

Mindre støy i sentrum
Color Lines skip er de første store skipene på linjene Norge-Danmark/Tyskland som får landstrøm. Det banebrytende miljøprosjektet er et resultat av et langvarig samarbeid mellom Color Line og Kristiansand Havn.

På morgenen mandag 17. november var det selveste klima- og miljøminister Tine Sundtoft som trykket på knappen som stoppet hjelpemotorene i Superspeed. Og så ble strømmen koblet inn.

Det ble svært mye stillere om bord på ferja. Dette betyr minimalt med støy fra Superspeed på natta, og det mener rederiet vil merkes godt i Kristiansand sentrum.

Samme mengde som 13.000 biler
Klima- og miljøministeren kastet glans over begivenheten på Superspeed sammen med blant andre ordføreren i Kristiansand, havnesjefen og lokale og sentrale toppledere i Color Line.

Men Sundtoft er mer opptatt av miljøgevinsten enn av mindre støy på danskeferja, og hun roser Color Line for flott initiativ:

– Det reduserer co2-utslippet med 2300 tonn i året. Det er samme mengde som 13.000 biler slipper ut i løpet av ett år! konstaterer Sundtoft overfor usus.no.

– Og det gir bedre lokal luftkvalitet. Det er veldig bra at Color Line gjør dette. Dette er et godt eksempel på et privat-offentlig samarbeid som vi er avhengig av for å få til det grønne skiftet.

Sundtoft sa også dette til forsamlingen om bord på Superspeed:

– Dere i Color Line har vist vei og inspirert vårt arbeid i regjeringen. Samhandling er helt avgjørende. I samarbeid mellom rederier, havna, kommunen og virkemiddelapparatet blir miljøarbeidet realisert. Jeg håper landstrømsanlegget inspirerer til videre innovasjon, og at det bidrar til den nye, grønne storhetstiden i norsk skipsfart.

Her kan du lese hva andre medier skriver om begivenheten:

* Les Fædrelandsvennens reportasje om Color Lines store miljøløft her

* Les NRK Sørlandets reportasje (med video) om Color Lines store miljøløft her

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s