Turistvekst på Sørlandet sommeren 2012

Turistvekst på Sørlandet sommeren 2012

Sørlandet fremstår som en av «turistvinnerne» etter at tallenes tale for sommersesongen ble presentert fra SSB (Statistisk Sentralbyrå).

Landsdelen har hatt en samlet økning i antall kommersielle gjestedøgn på 2,4 % for perioden juni – august, noe som tilsvarer tett opp mot 25 000 flere gjestedøgn enn sommeren 2011.

I august måned hadde Sørlandet størst vekst i antall gjestedøgn, bare slått av Trøndelag. Og dette i en måned hvor spesielt Nord- Norge fikk merke tilbakegang.

Nordmenn og utlendinger vil «ordne seg selv» når de er på sommerferie på Sørlandet

Jepp, dette er ikke noe nytt fenomen. Sommerstatistikken viser en økning på hele 44,7 % for hyttestatistikken på Sørlandet. Totalt er det registrert rett over 255 000 «hyttegjestedøgn» på Sørlandet i juli – august perioden. Samlet sett har camping og hytteovernatting en vekst på ca. 38 000 gjestedøgn, noe som tilsvarer 5,6 % økning. Telt/vogn og sesongcamp trekker noe ned på de ellers svært gode resultatene.

Knallbra hotellsommer i Arendal! 

Mens resten av landsdelens hoteller har en litt mer «ruskete» sommer har hotellbransjen i Arendal hatt en knallsommer! Hele 31,3 % økning i antall gjestedøgn sammenlignet med sommeren i fjor. Dyktige hotellfolk kombinert med meget gode festivaler som Hove og Canal Street fylle opp sørlandsbyen i sommermånedene.

Samlet sett endte hotellene på Sørlandet med en nedgang på 3,7 % i juli – august. Losjiinntektene økte med 6,9 % i samme periode, så helt galt er det ikke.

Størst vekst i utenlandske gjestedøgn, og rekord av norske gjester i Dyreparken

Størst vekst har vi fra det utenlandske markedet, med 17 451 flere gjestedøgn, en økning som tilsvarer 9,2 % vekst sammenlignet med i fjor. SSB tallene viser også en vekst på 0,9 % fra det norske markedet. Tidligere gjesteundersøkelser i landsdelen viser at godt over 60 % av feriegjestene på Sørlandet overnatter i såkalte «ikke-kommersielle» overnattingsenheter, det vil si at de overnatter hos venner/famillie og private feriehus eller lignende (TØI: 2006). At vi også har hatt mange norske feriegjester spesielt i juli måned er besøksrekorden i Dyreparken samme måned et godt eksempel på: hele 440 000 gjester besøkte parken i juli. Dette er 70 000 mer enn samme tid i fjor.

Nærhet til markedene og fokus på gjenkjøp slår positivt ut (?)

Økonomisk krise i viktige markeder i Europa påvirker ferietrafikken til Norge. Mye kan tyde på at Sørlandet kommer relativt gunstig ut denne sommersesongen som følge av kort vei til markedet og fokus på «gjenkjøp». Sørlandet posisjonerer seg aktivt som det stedet man reiser tilbake til på Norgesferie når man har gjort unna «been-there-done-that» opplevelsene i Norge. Tyskland er vårt desidert største volum marked fra utlandet med rundt 87 000 gjestedøgn i perioden juni – august. På tross av dårlig økonomi i Tyskland, har landsdelen klart å opprettholde trafikken mer eller mindre på  samme nivå som fjoråret. En forventet nedgang fra Nederland ble i steden for en gledelig økning på 4,5 % sammenlignet med i fjor (tilsammen ca. 42 500 gjestedøgn). Også fra Danmark (vårt 3 største utenlands marked i volum) har vi en økning på rundt 4000 gjestedøgn, noe som tilsvarer + 24,8 %.

Regionale forskjeller

Det er variasjoner mellom regionene på Sørlandet når det gjelder sommerens turisttrafikk. For deg som er interessert i å gå mer i dybden, gå inn på www.statstikknett.com/sor og velg region.

Vil du se mer om hvordan trafikken i landet forøvrig ser ut? Sjekk ut Innovasjon Norges rapport. Vær bare her oppmerksom på at Sørlandet/Telemark blir presentert samlet.

Ta gjerne kontakt med undertegnede på heidi (@)visitsorlandet.com, tlf. 480 37152 eller bruk kommentarfeltet dersom du har spørsmål eller kommentarer til trafikktallene

En kommentar om “Turistvekst på Sørlandet sommeren 2012

  1. Tilbaketråkk: Turistvekst på Sørlandet sommeren 2012 | Visit Sørlandets Bransjeblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s