«Fra kjøpt og betalt» til «ærlig og fortjent»

Når bestilte du sist en «sydenkatalog»?

Spørsmålet er absolutt ikke en spøk, ettersom det i disse dager pågår en omfattende evaluering av årets sommersesong (som på langt nær er avsluttet bare så det er sagt!) over det ganske land.

En evaluering som skal munne ut i anbefalinger og forslag til hvilke kjøpte og betalte aktiviteter de respektive reiselivsorganisasjonene skal tilby reiselivsnæringen å delta på i 2013 slik at de får enda flere gjester enn i år.

Litt forenklet kanskje? Men likevel ikke så veldig langt fra den virkeligheten som råder i de fleste destinasjons- og landsdelsselskap. Den nye reiselivsstrategien til Nærings- og Handelsdepartementet sier mye om struktur og organisering, men (forståelig nok) mindre om hvordan og hva vi skal jobbe med.

På Sørlandet har vi tenkt  mye på dette. Vi er på ingen måter i «mål» eller har noe fasitsvar, men det vi er helt sikre på er at de aktivitetene vi jobber med i Visit Sørlandet AS må være behovsorienterte. Det vil si at de må ta utgangspunkt i aktiviteter og tiltak som næringen finner nyttige. Videre er vi overbeviste om at det ikke lenger er veien å gå å måle organisasjonens aktiviteter gjennom volum på «kjøpt og betalt» reklame.

Fra «kjøpt og betalt» til «ærlig og fortjent»  

De aller fleste  som jobber i reiselivsbransjen har fått med seg «The Social Media Revolution». Det er lenge siden sosiale medier var forbeholdt ”geeks” og tenåringer. Nå snakker 70-åringer like naturlig om Facebook som de prater om sykdom, pensjon og prostata.

Vi som studerte markedsføring før internett og Google var oppfunnet (vel, i det minste lansert:)), fikk samtidig med Kotler og Maslow inn at ”Word of mouth” (WOM) er den beste og mest effektfulle markedsføringen en bedrift eller et reisemål kan ha. Allerede den gang (javisst!) «trumfet» dette «kjøpt og betalt» markedsføring. Mange før meg har snakket om hvordan sosiale medier har gitt «WOM» helt nye proporsjoner, og at dette representerer uante muligheter og utfordringer for de tradisjonelle reiselivsorganisasjonene er vel hevet over enhver tvil (sjekk gjerne ut Katrine Mosfjelds blogg «Mosfjeldske Tankereiser«, en blogg jeg gjerne skulle sett at ble blåst liv i igjen). 

Mulighetene ligger i å blant annet kommunisere og ha en dialog med gjestene gjennom de ulike forskjellige digitale kanalene til en lav kostpris. Resultat- og effektmåling av tiltak har fått en helt ny mening gjennom bruk av for eksempel ”Insight” på Facebook, Google Alert, søkfunksjon i Twitter, måleverktøy som kvasir sosial m.m. Sosial tilstedeværelse og sosial ”snakkis” kan enkelt overvåkes og følges opp. Gjestene deler opplevelsene sin før, under og etter reisen gjennom bruk av tjenester som TripAdvisor, Pinterest, Twitter, Facebook, Foursquare, Instagram m.m.

Gjesten går for «ærlig og fortjent» – ikke «kjøpt og betalt»

Brukerundersøkelser viser et tydelig skifte fra ”kjøpt og betalt” til ”ærlig og fortjent” når gjesten velger hvor de skal reise, bo og spise m.m. På Sørlandet har vi tatt denne utfordringen på alvor, og jobber dedikert med å ha fokus på eksisterende gjestestrømmer gjennom klyngenettverket  Arena Usus. Bedriftene i landsdelen jobber målrettet i egen virksomhet for å bli best på gjenkjøp gjennom å fokusere på de gjestene de har, fremfor de gjestene de ikke har. En viktig prioritet i sommer har vært å få opp sosial «snakkis» hos gjestene, blant annet gjennom aktiv oppfordring til gjestene om å fortelle hva de synes på reisenettsteder som Trip Advisor o.l. Enkelte bedrifter har gått fra 0 til over 50 reviews siden oppstarten av prosjektet. Dette er bare et av flere tiltak som inngår i den digitale verktøykassen som Visit Sørlandet gjennom Arena Usus leverer til bedriftene for å sette fart på det vi kaller «Word of Mouth Social» for bedriften, reisemålet og landsdelen (sjekk gjerne ut Neil Schaffers bloggpost «6 Tips to Accelarte Word of MouthMarketing Trough Social Media»).

Nye tider krever nye metoder

Stadig flere har fått opp øynene for verdien av å bruke ressurser på markedsføring gjennom sosiale kanaler i reiselivet. En av flere utfordringer er at næringen er vant til betale for synlighet i tradisjonelle markedsaktiviteter. Den utviklingen vi har nå medfører at tradisjonelle destinasjons- og landsdelsselskap må endre sin arbeidsmetodikk og ikke minst forretningsmodell. Langt på vei er de fleste forretningsmodeller for tradisjonelle reiselivsorganisasjoner tuftet på forskjellige varianter av ”medlemskap”. Vanligvis gir dette seg utslag i form av at bedrifter betaler en årlig medlemsavgift for å være synlige i markedsarbeidet og vertskapsaktiviteter som utføres i et nærmere geografisk definert område.

For å lykkes i det nye landskapet er det vår oppfatning at destinasjons- og landsdelsselskapene må fremstå som kunnskaps- og kompetanseorganisasjoner som jobber mer med «ærlig og fortjent» enn «kjøpt og betalt». Tradisjonelle markedsføringsaktiviteter må nedtones, og aktiviteter som fokuserer på å ta ut markedspotensialet i gjenkjøp må prioriteres opp.

Så gjenstår det å finne ut hvordan dette skal tas ut i praksis. VI krysser fingrene for at Giske og Co. har noen tanker rundt dette med seg på blokka når arbeidet med realiseringen av regjeringens reiselivsstrategi starter opp i høst.

En kommentar om “«Fra kjøpt og betalt» til «ærlig og fortjent»

  1. Tilbaketråkk: Utenlandsmarkedsføring Visit Sørlandet 2013 | Visit Sørlandets Bransjeblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s