Trafikkutvikling på Sørlandet 2011

I dag ble tall fra SSB på trafikkutviklingen i overnattingstrafikken tilgjengeliggjort på

Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge

Statistikknett, det felles interaktive nettstedet som viser felles statistikk for landsdelen og våre naboregioner i Norge.

Sørlandet som landsdel har tapt markedsandeler sammenlignet med fjoråret sett opp mot de andre landsdelene i Norge.Det gjelder både på innenlandsmarkedet og utenlandsmarkedet.

Det er registrert rett i overkant av 1,8 millioner kommersielle gjestedøgn i landsdelen i 2011, noe som tilsier en samlet nedgang på 4,8 % sammenlignet med 2010.

Norske gjester utgjør den største gjestegruppen med 1.57736 gjestedøgn mot 326 138 registrerte gjestedøgn fra utlandet. Vi tapte andeler i det norske markedet, og hadde en samlet nedgang på 4,7 %, noe som er 74 557 færre norske gjestedøgn.

Vekst for hotellene på Sørlandet

Hotellene i landsdelen hadde en positiv trafikkutvikling i 2011 med en økning på 5,6 % samlet sett (rett i underkant av 45 000 flere hotellgjestedøgn). Den norske trafikken økte med 7,7 %, mens den utenlandske trafikken gikk tilbake med 6,3 %.

Generelt sett har hotellene i landsdelen tatt markedsandeler nasjonalt, men tapt markedsandeler i forhold til den utenlandske trafikken.

 Tilbakegang for camping og hytte

Det er beklageligvis camping og hyttegrendene som har fått tilbakegangen i 2011. Sommerens utstabile vær med mye regn er en del av forklaringen på svikten i trafikkvolumet, og spesielt var det Setesdal og Kristiansandsregionen som fikk merke dette (her finner du mer om sommerens trafikkutvikling).

12,2 % nedgang tilsvarer rett i overkant av 136 000 færre gjestedøgn innen camping, hyttegrender og vandrehjem i landsdelen. I en del av bransjen som opererer med kort og intensiv sesong er dette ikke hyggelig lesning. Mye tyder på at oppholdstid på campingplaser og hyttegrender i «aksen» Hovden – Kristiansand har fått «svi» som følge av dårlig vær; gjester som normalt sett ville tatt 2-3 overnattinger på campingplass i feks. Setesdal ble kun 1 natt eller kjørte lengre strekninger for å nå bestemmelsesmål, eller valgte overnatting på hotell (hotellene i landsdelen har vekst, samt at både Telemark og Rogaland har en positiv utvkling)

Lyspunkt i vest og øst

  • Flere tyskere og nederlendere i Lister

Listerregionen kan vise til en positiv vekst på 2,5 % sammenlignet med 2010. Her var det en økning i overnatting på campingplasser og hyttegrender på 5,1, %, hvor tyskere og nederlenderne sto for den største veksten. Hotellene i regionen hadde riktignok en tilbakegang på 5,1 %, men samlet sett hadde regionen 6405 flere registrerte gjestedøgn i 2011 enn 2010.

  • Bra for hotellene i Arendal og Grimstad

Arendalsregionen inkl. Grimstad hadde en positiv vekst på 2,7 % (tilsvarer rett over 7000 flere gjestedøgn enn i 2010). Hotellene i regionen økte med 19,4 % flere gjestedøgn, mens campingplasser/hyttegrender gikk tilbake med 10,9 %.

  • Vekst for hotellene i Kristiansandsregionen

Hotellene i Kristiansandsregionen hadde 4,2 % flere gjestedøgn i 2011 enn i 2010. Som nevnt så er det registrert en betydelig nedgang for campingplasser og hyttegrender; nesten 64 000 færre gjestedøgn enn i 2010 (tilsvarer en nedgang på 16,8 %). Nordmenn utgjør den største tilbakegangen med rett over 57  000 gjestedøgn.

  • Nytt hotell i Lindesnesregionen gav positivt utslag

Scandic Lindesnes på Båly i Spangereid gir positive utslag for hotellovernattingene i Lindesnesregionen; hele 39,3 % økning i antall hotellgjestedøgn sammenlignet med 2010 er nok positivt påvirket av «nykommeren». Ellers hadde regionen helt i sør en tilbakegang på 2,7 %, hvor camping/hytte sto for 9,7 % og største svikt er fra tyske og franske gjester.

  • Tilbakegang i Setesdal

Setesdal som viktig reiserute mellom fjordene og kontinentet har sammen med Kristiansandsregionen tydelig fått merke det ustabile sommerværet. Samlet sett hadde Setesdal en tilbakegang på 15,2 % – noe som tilsvarer 43 499 færre gjestedøgn enn i 2010. Hotellene gikk tilbake med 5,4 % og campingplasser/hyttegrender med 17,8 % (sistnevnte kategori sto for frafall av hele 40 343 gjestedøgn).

  • Færre norske gjester i Risør og Tvedestrand

Tallene etter sommeren viste tydelig at Risør og Tvedestrand også har fått merke det dårlige været. Året sett under ett viser en tilbakegang på 15,7 % sammenlignet med 2010. Norske gjester står for den største svikten i trafikkvolumet, noe som gir ekstra store utslag etttersom de utgjør største trafikkgruppe i regionen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s