GPS-basert skattejakt i skjærgården


Før sommeren fikk undertegnede en henvendelse fra turistsjef i Farsund, Ann Helen Erichsen, og prosjektleder i Skjærgårdsparken Lister, Karl Igland, om å se nærmere på mulighetene for å lage en digital «skattejakt» i Lister skjærgårdspark. Tanken var å geografisk «tagge» flotte steder og severdigheter på et digitalt kart, som skulle løfte frem, synliggjøre og tilgjengeliggjøre skjulte skatter i Skjærgården rundt Lister.

Jeg tente umiddelbart på ideen, og sammen skisserte vi opp hovedlinjene i prosjektet.
Det som trigget oss var å kunne incentivere båtturister og lokalbefolkning til å oppdage skjærgården på en ny måte ved hjelp av digitale virkemidler. Vi bestemte oss relativt raskt for å bruke 2 gps-baserte web-konsepter, geocaching og geolokasjon.
Det som er felles for begge disse tjenestene er at de er relativt lavterskel hva gjelder brukernes forkunnskaper. Alt man trenger er en smarttelefon med de korresponderende appene.

Med smarttelefonens eksplosjonsartede inntog i de norske hjem, og appers voksende status som hverdagslige forbruksartikler vurderte vi tiden moden for å forsøke et prosjekt som var tilgjengelige for brukerne via de håndholdte web-grensesnittene de fleste har med seg i lommene sine, nemlig mobiltelefonene sine.

Vi valgte å bruke de 2 applikasjonene GeoCaching.com og Gowalla som er tilgjengelig for alle smarttelefon-plattformer.
Geocaching er å lete etter «skatter» ved hjelp av GPS-koordinater, en nærmere forklaring på hva geocaching er finner du her: http://visitsorlandet.blogspot.com/2010/09/skattejakt-med-gps.html

Gowalla er en tjeneste som via GPS lar deg «sjekke inn» på fysiske steder gjennom et sosialt grensesnitt. en mer inngående beskrivelse av tjenesten finner du her: http://no.wikipedia.org/wiki/Gowalla

Alle punktene vi opprettet digitalt skulle vises på Google Maps på Skjærgårdsparken Listers hjemmeside www.sorlandskysten.no, i tillegg til selvfølgelig være synlige og tilgjengelige på de respektive tjenestenes hjemmesider.

Det var en sammensatt gjeng fra Skjærgårdsparken Lister, Farsund kommune, turistkontoret, naturforvaltningen og Visit Sørlandet som la ut på geotaggingstokt i skjærgården den 5 0g 6 juli. Med iPhonen beredt og Gowalla-appen og Geocaching-appen klar, opprettet vi nye lokasjoner på løpende bånd. Dette resulterte i 11 geocacher og 2 rundturer på Gowalla.

Ved hjelp av disse appene viste det seg å være veldig enkelt å tagge inn geografiske punkter og få løftet disse utvalgte perlene inn i det digitale landskapet. Den eneste utfordringen vi støtte på var mobildekningen, men bortsett fra ett punkt der vi trøblet litt så gikk det greit.

Det har vært morsomt i ettertid å registrere at stedene har vært besøkt, og at brukere kommenterer at det har oppdaget flotte steder ved hjelp av smarttelefonene sine.

Vil rette en stor takk til alle involverte, spesielt Skærgårdstjenesten Lister som stilte med båt, for to flotte opplevelsesrike dager i skjærgården!

Dette prosjektet ble som sagt initiert fra Skjærgårdsparken Lister og Farsund Turistkontor, der Visit Sørlandet representert ved undertegnede stilte med kompetansen for å få det gjennomført. Dette er et glimrende eksempel på å ta i bruk digitale virkemidler for å berike og synliggjøre produktene vi har i reiselivet på Sørlandet.

Jeg utfordrer herved andre som går og bærer på en ide til et digitalt reiselivsprosjekt et sted på Sørlandet om å ta kontakt med undertegnede!

Her finner du bilder fra de to prosjektdagene i skjærgården:

Bildegalleri fra dag 1

Bildegalleri fra dag 2

Her finner du alle Geocaching punktene listet:

Geocaching.com

Her finner du Gowalla-stedene vi opprettet, delt opp i en østlig og vestlig rundtur: 

Rundtur Skjærgårdsparken Lister Øst

Rundtur Skjærgårdsparken Lister Vest

En kommentar om “GPS-basert skattejakt i skjærgården

  1. Dette var veldig spennende, og helt klart noe som kan videreutvikles. Flott å ha denne type kompetanse «internt». Si bare fra om fylkeskommunen kan bidra med noe videre i denne type prosjekter. Det er jo derfor jeg er her :).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s