Trafikkutvikling Sørlandet juli 2010

Foto: Anders Martinsen Fotografer

Foto: Anders Martinsen Fotografer

Denne helgen kom tallene fra SSB som sier noe om hvordan overnattingstrafikken på Sørlandet var i juli måned. Juli er en viktig måned for bransjen i landsdelen – juli er måneden hvor overnattingsbransjen helst skal ha fulle hus, serveringsbransjen skal ha full inntjening, aktivitetetsbedriftene og handelsnæringen skal ha hektiske dager fra morgen til kveld.

Alle tall fra SSB er tilgjengelige på nettstedet www.statistikknett.com/sor. Før vi går helt ned i prosenter og gjestedøgn er det relevant å merke seg at Sørlandet er en landsdel med stor grad av «friends & relatives» trafikk; dvs. at svært mange av våre feriegjester bor privat hos venner og kjente (oppdaterte tall på dette foreligger ikke) og at det er tett opp mot 35 000 private hytter registrert landsdelen. Disse representerer en ikke ubetydelig andel av ferietrafikken på Sørlandet. Rapporten «Økonomiske virkninger av reiseliv for Aust-Agder og Vest-Agder 2005» (TØI-rapport 867/2006) viste at så mye som 48 % av trafikken i Aust-Agder var på private hytter (52 % dersom vi regner med hytter leid gjennom hytteformidling) og at andelen i Vest-Agder var på 30 % (35 % inkl. hytteformidling).

Oppsummert Sørlandet juli 2010

Det var 520 449 registrerte gjestedøgn i juli på Sørlandet. Dette tilsvarer en markedsandel på landsbasis på 9,78 mot 10,24 i 2009.

Samlet sett hadde Sørlandet en tilbakegang på 6, 3 % i juli måned. Det utgjorde en nedgang i antall gjestedøgn tilsvarende 35 004 gjestedøgn. Nordmenn representerte største svikt med 28 588 gjestedøgn (- 6, 1 %). Utlenlandsk trafikk gikk tilbake med 7,4 %, noe som utgjør en nedgang på 6 416 gjestedøgn.

  • «Tradisjonell» camping tapte gjester – hotellene opplevde vekst

Den største tilbakegangen i overnattingsstatistikken finner vi i kategorien «telt/vogn». Her er det en tilbakegang på hele 44 603 gjestedøgn sett i forhold til 2009 sesongen (tilsvarer en svikt på 30,4 %). Hotellene hadde derimot en vekst på 8,2 %  – noe som gav 11 879 flere gjestedøgn enn samme periode i fjor.

Hytteutleie holdt seg på tilsvarende nivå som i 2009, mens det er noe økning innen sesongcamp og bobiltrafikken.

Lokale variasjoner

  • «Tradisjonelle campinggjester» sviktet Region Lister. Vekst i hotell.

I landsdelen er det store variasjoner i trafikkbildet. Region Lister hadde 28 274 færre overnattinger innen telt/vogn. Det tilsvarer en nedgang på hele 81,2 % sett i forhold til 2009. Region Lister representerer mer enn brorparten av svikten innen telt/vogn i landsdelen. Her er det riktignok grunn til å tro at noe trafikk kan ha vært feilregistrert i 2009 – og nå kommet inn under sesongcamping. Region Lister hadde en økning på 12 474 gjestedøgn på sesongcamping.

  • Generell økning i Lindesnesregionen. Flere bobilgjester

I Lindesnesregionen registrerer vi en hyggelig trafikkøkning på bobilmarkedet: hele 12 348 flere bobilovernattinger ble registrert i juli i år enn i fjor. Samlet sett var det er en vekst på 9,1 % i vår sydligste region (men også her var det svikt i telt/vogn – ca. 4 700 færre gjestedøgn enn fjor)

  • Hotellvekst i Kristiansandsregionen tross «laber» start på juli

Kristiansandsregionen representerer det største trafikkvolumet i landsdelen. Her var det en samlet tilbakegang på 11 %, noe som utgjør 25 310 færre gjestedøgn enn i samme periode i fjor. Det er hyggelig lesning å se at hotellene i Kristiansandsregionen hadde en økning på 7,7 % (tilsvarende rett i underkant av 7 000 gjestedøgn), spesielt ettersom bransjen meldte om en relativt treig start på juli. Faktisk er det bare hotell som har hatt økning, øvrige overnattingskategorier har tilbakegang. Overnatting i telt/vogn tapte mest terreng; det var 13 579 færre overnattinger enn i 2009 (en nedgang på 23,4 %). Det er registrert rett under 4 000 færre hytteovernattingsdøgn (- 13, 1%), sesongcamp er redusert med 13 748 gjestedøgn (- 37,6 %) og det var ca. 1000 færre bobilgjestedøgn (- 6.4 %).

  • Færre bobiler og sesongcamp i Arendal og Grimstad

I Arendal/Grimstad regionen var det 6 342 færre registrerte gjestedøgn enn i 2009 (samlet nedgang på 6,9 %). Også her er det økning innen hotell; hotellene i dette området hadde en samlet vekst på 4 % (som riktignok bare utgjør rett over 700 gjestedøgn – men likevel :)). Trafikksvikten i Arendal og Grimstad skyldes 4 342 færre bobilovernattinger og 4 765 færre sesongcamping døgn.

  • Hyggelig utvikling i øst

Trafikken i Risør og Tvedestrand representerer ikke det største volumet i landsdelssammenheng. Likevel er det  hyggelig å registrerer en postiv vekst på 4,1%, noe som tilsvarer 1 171 flere registrerte gjestdøgn i juli. Hotellene hadde en vekst på 6,3 %. Hytteutleie økte også med 11,2 % – det var 721 flere gjestedøgn enn i samme periode i fjor.

  • Bykle og Hovden i seget!

Forrige uke lanserte Destinasjon Hovden sin nye merkevare og det er definitivt nye takter på gang! Fjellbyen Hovden øverst i Setesdal tar grep og er i full gang med å snu den negative trafikkutviklingen som man befant seg i for bare et par år tilbake. Juli er normalt lavsesong øverst i Setesdal, men likevel kan man vise til hele 46,8 % vekst. Det tilsvarer en økning på 4 908 gjestedøgn for Bykle (hvor Hovden representerer flest gjestesenger). Hotellene hadde en økning på 17,3 % (674 gjestedøgn) og hytteutleie gikk opp med 75,1 % (største volum med 4 119 gjestedøgn). Vi ser frem til fortsettelsen!

Setesdal samlet sett hadde en hyggelig vekst på 5,9 %, hvorav hotellveksten representerer 5,6 %. Hytteovernatting har økt med 5 378 gjestedøgn – det tilsvarer 30,8 % økning sett i forhold til juli i fjor. Også i Setesdal er det tilbakegang på sesongcamp og telt/vogn (henholdsvis 11,1 % og 7,3% som utgjør tilsammen en svikt på 2 532 gjestedøgn).

Sørlandssommeren mer enn juli

Selv om juli er «viktigste» sommermåned er det vel så spennende å se hvordan perioden juli – august har vært i landsdelen. Det var en mindre nedgang i trafikken i juni (- 3,8 % = 9 723 gjestedøgn). Mange feriesenter og hytteutleiere opplevde juni som en dårlig måned med svikt i trafikken fra viktige markeder i utlandet. Videre hadde hotellene noe tilbakegang i kurs/konferanse og yrkestrafikk denne måneden. Det blir spennende å se hvordan august munner ut når tallene foreligger (en gang i løpet av september). Den generelle tendensen med stadig senere bookinger og en forskyvning av «feriebildet» fra juli og ut i august ser ut til å yttelig forsterke seg i år. Som en kuriositet på tampen kan vi nevne at absolutte «peak» på trafikken på http://www.visitsorlandet.com var 11.juli (!).

Det kan se ut som våre norske gjester sitter stadig lengre på gjerdet før de bestemmer seg……

2 kommentarer om “Trafikkutvikling Sørlandet juli 2010

  1. Tilbaketråkk: Meget god trafikkutvikling i august på Sørlandet | Visit Sørlandets Bransjeblogg

  2. Tilbaketråkk: Vekst i turisttrafikken på Sørlandet i 2010 | Visit Sørlandets Bransjeblogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s